smartphone-fotografie: zo maak je mooie foto's met je telefoon

Tegenwoordig zijn er steeds betere camera’s op smartphones te vinden, waarmee je foto’s van hoge kwaliteit kunt maken. Om als smartphone-fotograaf het onderwerp zo professioneel mogelijk in beeld te brengen, is het belangrijk om alle instellingen te kennen én te beheersen. Daarbij zijn er veel tips en tricks die je tijdens én na het fotograferen kunt toepassen om de foto te verbeteren. Wij zetten alle informatie op een rij om prachtige foto’s te maken met jouw smartphone.

Tips en tricks:

Camera icoon

vòòr het maken van de foto

Voordat je een foto gaat maken, is het belangrijk dat de instellingen van je camera goed staan. Tegenwoordig komen smartphones met steeds meer functies, die per type telefoon ook flink kunnen verschillen. Lastig dus om dit allemaal bij te houden.

Speciaal voor fotografieliefhebbers hebben wij daarom al deze foto-opties op een rij gezet voor iPhones en Samsung- en overige Android telefoons. Probeer deze goed onder de knie te krijgen zodat je deze op het juiste moment kunt gebruiken!

Ga direct naar:

tijdens het maken van de foto

Staan alle camera instellingen goed en weet je waarvan je een foto gaat maken? Zorg dan dat je het onderstaande stappenplan doorloopt om de kwaliteit van de foto te verbeteren.

  1. maak de lens schoon

    Zonder dat je het doorhebt kunnen er veel vette vingerafdrukken op jouw camera terechtkomen. Niet gek aangezien je op die plek vaak jouw telefoon vasthoudt. Maak voor het nemen van een foto daarom altijd even de lens schoon met een doekje.

  2. zorg voor goede belichting

    Goede belichting is een van de belangrijkste dingen wanneer het gaat om het maken van een mooie foto. Zo zijn de foto’s die gemaakt zijn in het daglicht vaak een stuk levendiger dan beelden die in het donker zijn gemaakt. Is er weinig licht? Een aanvullende lichtbron gebruiken is vaak mooier dan de flitser.

    Verder zit er op veel moderne smartphones tegenwoordig een HDR functie: dit zorgt voor mooiere foto’s bij een groot lichtcontrast contrast.

  3. tik op het scherm om het beeld scherp te stellen

    Waarschijnlijk focust jouw camera zich automatisch. Wil je deze focus verleggen of focust jouw camera niet goed? Tik dan op het scherm op het punt dat je scherp wilt stellen.

  4. houd je telefoon recht

    Niks zo zonde als het maken van een scheve foto. Als je het beeld achteraf recht wilt zetten, zal je namelijk altijd een deel van de foto verliezen. Houd daarom altijd je telefoon recht en stel eventueel een raster in.

  5. houd je telefoon goed stil

    Bewogen foto’s kun je achteraf niet meer corrigeren. Zorg daarom altijd dat je de telefoon stil houdt tijdens het maken van een foto. Gebruik eventueel een statief.

  6. gebruik eventueel een extra (externe) lens

    Er zijn verschillende losse lenzen beschikbaar die je op jouw smartphone kunt klikken om een extra dimensie toe te voegen aan een foto. Denk bijvoorbeeld aan een fisheye-lens, waarmee je een grotere oppervlakte in beeld kunt brengen. Op nieuwe telefoons zitten vaak al relatief veel lenzen ingebouwd, waardoor je geen externe lens meer nodig hebt.

  7. zoom niet in met digitale zoom - wel met optische zoom

    Wil je een object dichterbij halen op een foto? Probeer dan altijd zelf dichterbij het onderwerp te gaan staan. Probeer het gebruik van digitale zoom te vermijden, omdat de kwaliteit van jouw foto hiermee zichtbaar achteruit kan gaan. Optische zoom kun je daarentegen wel ‘veilig’ gebruiken.

  8. neem de tijd voor een foto

    Het maken van de mooiste foto’s kost tijd, neem dit daarom ook. Bepaal je compositie, zorg dat de instellingen goed staan en leg de focus op de juiste plek.

  9. maak meerdere foto's op 1 moment bij een snelle gebeurtenis

    Wil je een foto maken van een bewegende gebeurtenis, bijvoorbeeld van een voorbijvliegende vogel of druk kruispunt? Maak dan meerdere foto’s snel achter elkaar. Zo heb je een grotere kans dat er een goede tussen zit. Op sommige telefoons zitten er ingebouwde functies die dit makkelijker voor je kunnen maken, zoals de “Live Photo” functie op iPhones.

  10. fotografeer hoofdgebeurtenis niet precies in het midden van de foto

    Wil je een foto maken van een bepaald object? Zet het onderwerp dan niet precies in het midden van de foto. Als je dit doet wordt de foto namelijk te gemaakt en minder speels.

na het maken van de foto

Heb je een mooie foto gemaakt en wil je deze achteraf nog meer perfectioneren? Gebruik dan een bewerkingsprogramma of -app. Voor smartphone-fotografen zijn er diverse apps beschikbaar waarmee je op een makkelijke manier extra effecten kunt toevoegen aan de foto. Wij zetten enkele voorbeelden op een rij.

Afterlight

Met de app Afterlight kun je op een makkelijke manier effecten toevoegen aan jouw gemaakte foto. Zo kun je een foto bijvoorbeeld zwart-wit maken, de helderheid aanpassen of een kader toevoegen. De app is gratis te downloaden op zowel iPhones als Android-telefoons.

lees meer
App storeGoogle Play store

Instasize

Wil je jouw gemaakte foto delen op Instagram? Download dan de Instasize app. Hiermee kun je bijvoorbeeld de kleuren, helderheid, contrast en verzadiging veranderen om een zo mooi mogelijk beeld te creëren.

lees meer
App storeGoogle Play store

Adobe Lightroom

De app Adobe Lightroom is een versimpelde en gratis versie van Adobe Photoshop. Met de app kun je verschillende effecten toevoegen aan jouw foto, zo kun je bijvoorbeeld kleuren helderder maken en filters toevoegen.

lees meer
App storeGoogle Play store

Kortom: als smartphone-fotograaf kun je de kwaliteit van je foto’s op gemakkelijke manier verbeteren. Door goed op te letten en mooie onderwerpen te vinden om vast te leggen, maar ook door technieken en handige tips toe te passen die we hebben beschreven.