Foto's op een scherm naast een camera en een slotje om de veiligheid van foto's op je device te symboliseren
Klik hier voor een samenvatting
Snelle tips om je foto's te beschermen tegen hackers: in het kort

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je privéfoto’s in de verkeerde handen vallen. Daarom hebben we enkele tips om je foto’s beter te beveiligen.

  • Let op met automatische back-ups van Apple en Google.
  • Gebruik een versleutelde ‘zero knowledge’ back-up dienst.
  • Gebruik veilige, goede en unieke wachtwoorden.
  • Gebruik tweestapsverificatie voor extra beveiliging.
  • Voer regelmatig updates uit.
  • Versleutel al je foto’s en bestanden, ook op je harde schijf.
  • Stel je privacyinstellingen op Facebook, Instagram en andere sociale media goed in.
  • Gebruik berichtenapps met end-to-end encryptie.
  • Denk altijd goed na vóór je een foto met iemand deelt.

Lees verder voor meer informatie over het beschermen van je foto’s. Ook geven we tips voor het veilig versturen van foto’s.

Laptop met fotobestanden en slotje

De smartphone wordt tegenwoordig veel gebruikt om foto’s te maken, wat resulteert in soms wel duizenden foto’s op je telefoon. Je denkt hier misschien niet echt over na, totdat het een keer misgaat.

Het is een bekend horrorscenario: iemand verspreidt ongevraagd je naaktfoto. Helaas gebeurt dit maar al te vaak. Bijvoorbeeld een ex die uit wraak ervoor kiest om een seksueel getinte foto te delen. Of naaktfoto’s van beroemdheden die worden gelekt vanwege een Apple iCloud-hack.

Zulke gebeurtenissen leiden ertoe dat veel mensen zich zorgen maken over de veiligheid van hun foto’s. Zijn bestanden die digitaal en online gedeeld worden eigenlijk ooit wel veilig?

Soms hebben wraakzuchtige mensen al toegang tot bepaalde persoonlijke foto’s, maar dit is lang niet altijd het geval. Als jij een foto neemt, heb jij altijd eerst de controle. Dus hoe kun je je foto’s uit de buurt van ongenode kijkers houden? Hier zijn een paar tips voor het beschermen van je foto’s en het veilig versturen van foto’s.

Tips voor het beschermen van je foto’s op je smartphone

In de infographic hieronder zie je een aantal tips die je kunt gebruiken om je foto’s op je smartphone te beschermen:

7 tips om je foto's op smartphone te beschermen, met illustraties

Bovenstaande tips bespreken we hieronder in detail.

1. Schakel automatische back-ups uit op je telefoon

Zowel op je iOS- als Android-telefoon kunnen automatische back-ups gemaakt worden van je gegevens. Wees je hiervan bewust. Foto’s bewaren in de cloud kan handig zijn, maar als je bezorgd bent om de veiligheid van je foto’s is het aan te raden om deze back-ups uit te schakelen. Hieronder vertellen we je hoe je dit doet voor zowel iOS-producten als Google-producten.

Back-ups van Apple uitschakelen

Elke foto die je op een oudere iPhone of iPad maakt, wordt online geüpload. Foto’s worden dus niet alleen opgeslagen op je apparaat zelf, maar ook op de iCloud van Apple. iCloud is een online storage-infrastructuur voor digitale bestanden. Apple zegt dat de dienst is “gebouwd met industriële beveiliging en een strikt beleid hanteert om uw gegevens te beschermen.”

Foto’s opslaan in de cloud lijkt misschien veilig, maar het is alsnog mogelijk dat een hacker weet in te breken door gebruik te maken van een zwakke plek in het Apple-systeem. Hoewel Apple redelijk goed met de privacy van zijn gebruikers omgaat, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Zorg dus dat je foto’s alleen op je device opslaat.

Om het automatisch synchroniseren van je iCloud uit te schakelen, volg je de volgende stappen:

  1. Ga naar de instellingen van je iPhone.
  2. Tik op ‘iCloud‘.

    iPhone instellingen met iCloud uitgelicht
  3. Scrol tot je de optie ‘Foto’s‘ ziet. Je kunt ook voor bijvoorbeeld e-mails, contacten en berichten aangeven of je die automatisch geüpload wilt hebben.

    iCloud website menu waarbij foto's is uitgelicht
  4. Klik op ‘Foto’s’ en schakel de synchronisatie uit.

Natuurlijk hoef je deze optie niet noodzakelijk uit te schakelen. Een back-up van al je bestanden is lang niet zo gek om te hebben. Als er iets gebeurt met je apparaat, ben je daarmee niet ook al je foto’s, berichten en telefoonnummers kwijt. Als je wél gebruikmaakt van de iCloud, beveilig jezelf, je account en je apparaat dan altijd extra goed door gebruik te maken van de andere tips in dit artikel.

Back-ups van Google uitschakelen

Op Android-telefoons kunnen foto’s ook automatisch online opgeslagen worden, namelijk op Google Foto’s. Google Foto’s is een app die standaard staat geïnstalleerd op je Android-apparaat. Het is een gratis online opslagruimte voor al je foto’s. De app sorteert daarnaast ook automatisch je foto’s. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan aan de hand van je locatie of automatische gezichtsherkenning.

Dit lijkt allemaal handig, maar zorgt ook voor heel wat privacyzorgen. Bij Google Foto’s hoef je niet alleen bang te zijn dat hackers je foto’s in handen krijgen. Je kunt er met zekerheid van uitgaan dat Google jouw informatie gebruikt. Hoewel je Google Foto’s ‘gratis’ gebruikt, betekent dit niet dat er geen gevolgen voor je zijn. Google staat er immers om bekend dat het met alle big data die het ontvangt, nauwkeurige profielen van gebruikers aanmaakt.

Pas de instellingen aan binnen Google Foto’s

Genoeg reden om twee keer na te denken voor je Google Foto’s gebruikt dus. Anders dan bij Apple’s iCloud, staat Google Foto’s niet automatisch aan op jouw apparaat. Hiervoor moet je inloggen met je Google-account en wat instellingen wijzigen. Dan pas maakt Google regelmatig back-ups van je foto’s. Om dit weer uit te zetten, volg je de volgende stappen:

  1. Ga naar de Google Foto’s-app op je Android-apparaat.
  2. Klik op het menu door op je eigen profielfoto in de rechterbovenhoek te klikken.

    Google Foto's profiel omcirkeld
  3. Kies ‘Instellingen voor Foto’s‘.

    Google Foto's Instellingen
  4. Ga naar ‘Back-up en synchronisatie‘.

    Instellingen in Google Foto's
  5. Schakel de optie uit.

Pas de instellingen aan binnen Google Drive

Een andere app die ook gebruikmaakt van dezelfde ‘Back-up en synchronisatie’-optie, is Google Drive. Ook hier kun je je foto’s online opslaan. Zodra je een setting binnen ‘Back-up en synchronisatie’ verandert, heeft dit bovendien effect op alle andere Google-apps. Houd hier dus rekening mee.

Volg onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat alles binnen Google Drive, en daarmee binnen alle Google-apps op je telefoon, automatisch wordt gesynchroniseerd:

  1. Open Google Drive op je telefoon.
  2. Ga naar de instellingen door op de drie streepjes linksboven in je scherm te klikken.

    Hamburgermenu in Google Drive
  3. Klik op ‘Instellingen’.

    Menu in Google Drive met instellingen uitgelicht
  4. Tik op ‘Back-up maken en resetten’.

    Back-up maken en resetten in Google Drive
  5. Zet hier het maken van een back-up volledig uit door de slider naast ‘Back-up met Google One’ uit te schakelen.

    Scherm back-up maken van Google Drive
  6. Je kunt ook klikken op ‘Foto’s en video’s’ en alleen hier de back-up uitschakelen.

2. Gebruik ‘zero knowledge’ back-up diensten

Laptop Met Slot

Als je je zorgen maakt over de beveiliging van mainstream online opslagdiensten zoals Google Foto’s en iCloud, overweeg dan een ‘zero knowledge’-oplossing. Deze back-up diensten versleutelen al je gegevens tijdens het bewaren van je bestanden. Hierdoor is het bijna onmogelijk voor mensen van buitenaf om jouw data te bekijken.

Vaak gebeurt de encryptie zelfs lokaal, op je eigen computer. Zo weten zelfs de medewerkers van het bedrijf waar je de back-up laat maken niet wat voor bestanden jij allemaal bewaart. Vandaar de term ‘zero knowledge’: de back-up dienst helpt jou, maar heeft geen zicht op jouw documenten, foto’s en andere bestanden. Alleen jij, met jouw unieke wachtwoord, hebt toegang.

Enkele voorbeelden van externe back-up diensten die je zou kunnen overwegen zijn:

  • Tresorit. Deze dienst slaat je bestanden op met end-to-end encryptie. Je kunt alles beveiligd in de cloud opslaan, synchroniseren en delen. Tresorit is gebaseerd in Zwitserland, wat een relatief goede plaats is wat betreft privacywetgeving. Ook kan Tresorit helpen met AVG-compliance.
  • Sync. Ook Sync heeft end-to-end encryptie, en daarnaast krijg je de eerste 5 GB aan opslag gratis.
  • NordLocker. Deze cloud backup service biedt beveiliging van topniveau. Dat mag je natuurlijk ook verwachten van de makers van NordVPN, een van de veiligste en beste VPN’s op de markt. Naast end-to-end encryptie biedt NordLocker ook extra beveiligingsfuncties. De dienst is eenvoudig te gebruiken en biedt bovendien 3GB gratis opslagruimte.

Er zijn nog veel meer diensten beschikbaar die eenzelfde soort service aanbieden. Sommige diensten hebben hun eigen back-up mogelijkheden, terwijl andere programma’s juist alleen je bestaande bestanden in de cloud versleutelen.

3. Kies goede en sterke wachtwoorden

Laptop met wachtwoordscherm erop

Dit advies heb je vast vaker gehoord, maar toch is het echt belangrijk. Het (automatisch) raden van wachtwoorden is nog steeds een veelgebruikte methode om in te breken in e-mailaccounts, computers en andere online accounts. Hackers hebben zelfs hele lijsten met de meest gebruikte wachtwoorden in handen. Deze testen ze vaak eerst.

Het is dus cruciaal dat je een moeilijk en uniek wachtwoord kiest. Gebruik bovendien niet hetzelfde wachtwoord op verschillende accounts. Als een hacker dan één wachtwoord weet te kraken, kan hij niet gelijk je Facebook, e-mail én Dropbox binnen. Voor hulp bij het bedenken van een sterk wachtwoord, verwijzen we je naar onze uitgebreide gids voor het maken van wachtwoorden.

Mocht je het moeilijk vinden om allerlei unieke wachtwoorden te bedenken en onthouden, dan kun je natuurlijk gebruikmaken van een wachtwoordmanager. Wij hebben er al een aantal voor je getest op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak. Als je een van deze beste wachtwoordmanagers gebruikt, zit je dus altijd goed.

Zorg niet alleen dat je jouw online accounts goed beveiligt, maar beveilig ook je smartphone. Gebruik een veilig en uniek wachtwoord om je telefoon te beschermen tegen hackers.

4. Gebruik tweestapsverificatie voor extra beveiliging

Naast sterke wachtwoorden is het aan te raden om tweestapsverificatie te gebruiken voor extra beveiliging van je online accounts.

Je kunt tweestapsverificatie zien als een extra slot op de digitale deur van een online account. Dit proces vereist dat je jouw identiteit verifieert op een ander apparaat, meestal je telefoon, naast het apparaat waartoe je toegang probeert te krijgen. Je voegt zo een extra beveiligingslaagje toe.

Het is ook belangrijk om tweefactorauthenticatie in te schakelen bij jouw e-mailprovider. Wanneer hackers toegang krijgen tot jouw e-mail, kunnen ze gemakkelijk toegang krijgen tot andere accounts zoals Facebook. Later in dit artikel zullen we nog extra tips geven voor het instellen van tweestapsvericatie op Facebook.

Het is ook aan te raden om tweestapsverificatie in te stellen op je Google-account en iCloud.

5. Voer regelmatig updates uit

Het is erg belangrijk om updates voor je apparaat uit te voeren zodra deze beschikbaar zijn. Als je een ouder besturingssysteem gebruikt, ben je kwetsbaarder voor een cyberaanval. Beveiligingslekken worden bij een update namelijk gedicht.

Krijg je een herinnering op je telefoon met de melding dat je jouw apparaat moet updaten en belangrijke beveiligingspatches moet downloaden? Negeer deze melding dan niet.

6. Gebruik private messaging apps om foto’s vanaf je smartphone te delen

Snapchat Logo

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van Snapchat. Dit is een app voor je smartphone waarmee je foto’s kunt delen met anderen. Vaak zet je een tijdslimiet op de foto’s, zodat de foto’s na deze limiet automatisch gewist worden. Niemand heeft dan meer toegang tot die foto. Dat is althans de bedoeling.

Vaak is dit echter helemaal niet het geval. Er bestaan bijvoorbeeld apps die zonder pardon automatisch alle ‘Snaps’ opslaan. Ook is een screenshot zo gemaakt. In principe krijgt de verzender van de foto, of ‘Snap’, hier dan meteen een melding van, maar er zijn manieren om dit te omzeilen. Lees ook ons artikel over de privacy van Snapchat zodat je op de hoogte bent van alle privacygevaren.

Ook andere sociale apps beweren dat ze berichten en beelden die je verstuurt, beschermen. Zo gebruiken de populaire messaging apps WhatsApp en Telegram allebei end-to-end encryptie. Dit is erg belangrijk om mensen van buitenaf uit je persoonlijke berichten te weren. Dat raden we dan ook zeker aan.

Andere versleutelde berichtenapps zijn Viber, Line en Signal. Het gebruiken van zulke beveiligde apps bij het versturen van foto’s vanaf je smartphone is altijd verstandig.

Let op!

Houd er echter wel rekening mee dat de mensen waar je deze foto’s mee deelt, wél gebruik (en misbruik) kunnen maken van deze foto’s. Screenshots zijn zo genomen. Foto’s kunnen bovendien worden doorgestuurd. Denk dus altijd goed na voor je een foto, vooral een vertrouwelijke of gevoelige foto, naar iemand doorstuurt.

7. Bescherm je foto’s op Facebook en Instagram

Laptop met een platform dat lijkt op Facebook met een slotje

We hebben natuurlijk niet alleen foto’s in onze persoonlijke galerij staan. Ook delen we deze niet slechts één op één. We plaatsen foto’s ook op verschillende social media.

Als je profiel of account openbaar is, dan kan iedereen deze foto’s zien, opslaan (of screenshotten), en delen. Dit is niet altijd even handig. Daarom is het erg belangrijk om goed te letten op de privacyinstellingen van je verschillende social media.

Sociale media-bedrijven kunnen ook zelf jouw foto’s gebruiken. Zo heeft Meta een database met afbeeldingen gebaseerd op Facebook- en Instagramposts. Deze database wordt onder andere gebruikt voor Meta’s AI-beeldgenerator Imagine.

Hoe je foto’s beschermt op deze sociale media, lichten we hieronder dus even kort extra toe.

Je foto’s beveiligen op Facebook:

Wil je niet dat iedereen je foto’s op Facebook kan zien? Dan moet je de privacyinstellingen van Facebook aanpassen. Volg de volgende stappen om jouw foto’s te beschermen op Facebook:

  1. Log in op je Facebook-account.
  2. Klik rechtsboven in het scherm op de drie streepjes om naar ‘Instellingen‘ te gaan.
  3. Ga naar het tabblad ‘Instellingen en Privacy‘ > ‘Privacysnelkoppelingen‘.

    Het hoofdscherm in de Facebook app waarbij de streepjes voor het menu, de knop "Instellingen en privacy" en de knop "Privacysnelkoppelingen" zijn uitgelicht
  4. Klik op ‘Meer privacyinstellingen weergeven

    Het scherm "Privacysnelkoppelingen" in de Facebook app waarbij "Meer privacyinstellingen weergeven" is uitgelicht
  5. Kijk bij ‘Jouw activiteiten‘ naar ‘Wie kan je toekomstige berichten zien?‘.

    Het menu "Privacyinstellingen" in de Facebook app waarbij "Wie kan je toekomstige berichten zien" is uitgelicht
  6. Zet deze optie op ‘Vrienden‘.

Voor het veranderen van de toegang voor berichten die je al eerder hebt gepost, klik je op ‘Bewerken wie eerdere berichten kan zien‘.

Wil je een specifiek bericht of een specifieke foto in een bericht niet langer aan iedereen laten zien? Ga dan op je profiel naar dit bericht toe en klik op de drie puntjes rechtsboven in het vak. Onder in het scherm dat opkomt, naast de knop ‘Opslaan‘, kun je kiezen of je je post zichtbaar wilt laten voor iedereen, vrienden, of alleen jezelf. In de meeste gevallen is de optie ‘Vrienden‘ aan te raden.

Twee-factor-authenticatie voor Facebook

Een laatste tip voor het beveiligen van je Facebook foto’s is het instellen van tweestapsverificatie. Dit betekent dat je een extra code nodig hebt om op Facebook in te kunnen loggen vanaf een nieuwe locatie. Dat doe je zo:

  1. Log in op je Facebook-account.
  2. Klik rechtsboven in het scherm op de drie streepjes en dan op ‘Instellingen‘.

    Het hoofdscherm in de Facebook app waarbij de streepjes voor het menu, de knop "Instellingen en privacy" en de knop "Instellingen" zijn uitgelicht
  3. Ga naar het tabblad ‘Beveiliging en aanmelding‘.

    Het menu "Instellingen" in de Facebook app waarbij "Beveiliging en aanmelding" is uitgelicht
  4. Scrol naar beneden tot de sectie ‘Tweestapsverificatie‘ en klik op ‘Tweestapsverificatie gebruiken‘.

    Een menu in de Facebook app waarbij "Tweestapsverificatie gebruiken" is uitgelicht
  5. Klik op ‘Aan de slag‘ en vul ter controle je wachtwoord opnieuw in.
  6. Kies of je een verificatie-app of een sms-bericht wilt gebruiken om je in het vervolg te verifiëren. Wij raden aan een verificatie-app te gebruiken. Een hacker kan door middel van SIM-swapping immers je telefoonnummer gebruiken.
  7. Afhankelijk van de gekozen optie: scan de QR-code óf geef je telefoonnummer op.
  8. Voer de bevestigingscode in die je op je app of via sms ontvangt.

Ten slotte kun je onder ‘Extra beveiliging instellen‘ aangeven dat je meldingen wilt ontvangen over niet-herkende aanmeldingen. Met deze optie krijg je een e-mail zodra er op je Facebook-account wordt ingelogd vanaf een onbekende locatie.

Je foto’s beveiligen op Instagram

Ook op Instagram is het verstandig om je profiel alléén zichtbaar te maken voor vrienden. Dit doe je als volgt:

  1. Log in op Instagram en ga naar je profiel.
  2. Tik op de drie streepjes in de rechterbovenhoek en klik onderaan op ‘Instellingen‘.
  3. Ga naar ‘Privacy‘.
  4. Tik op het schuifje achter ‘Privéaccount‘, zodat de optie groen wordt.

    Instagram Privéaccount optie

Tweestapsverificatie Instagram

Ook Instagram heeft de mogelijkheid om tweestapsverificatie te activeren. Omdat Instagram eigendom is van Facebook, werkt dit vrijwel op dezelfde manier. Om de tweestapsverificatie op Instagram aan te zetten, volg je de volgende stappen:

  1. Log in op Instagram en ga naar je profiel.
  2. Tik op de drie streepjes in de rechterbovenhoek en klik onderaan op ‘Instellingen‘.

    Het hoofdscherm in de Instagram app waarbij de streepjes voor het menu en de knop "Instellingen" zijn uitgelicht
  3. Ga naar ‘Beveiliging‘.

    Het menu "Instellingen" in de Instagram app waarbij "Beveiliging" is uitgelicht
  4. Tik onder ‘Aanmeldbeveiliging‘ op ‘Tweestapsverificatie‘.

    Het menu "Beveiliging" in de Instagram app waarbij "Tweestapsverificatie" is uitgelicht
  5. Tik op ‘Aan de slag‘ om extra beveiliging aan je account toe te voegen.

    Het scherm "Tweestapsverificatie" in de Instagram app waarbij "Aan de slag" is uitgelicht
  6. Kies of je de verificatie via sms of via een verificatie-app wilt laten lopen.

    Het scherm "Tweestapsverificatie" in de Instagram app
  7. In het geval van sms: voer je telefoonnummer in en tik op ‘Volgende’.
  8. Voer de bevestigingscode in.

Ook op alle andere sociale media die je gebruikt, zoals YouTube, is het verstandig om je profiel te beschermen. Deel je gevoelige informatie, zoals foto’s, op deze platformen? Maak je profiel dan privé of enkel toegankelijk voor vrienden. Waar mogelijk, gebruik tweestapsverificatie.

Foto’s beschermen op je computer

Bovenstaande tips zijn voornamelijk gericht op het beschermen van je foto’s op je telefoon. Om je foto’s op je computer te beschermen is het verstandig om je harde schijf te versleutelen.

Versleutel foto’s op je harde schijf

Als je gevoelige foto’s hebt genomen en deze alleen op je harde schijf bewaart, loop je nog steeds een risico. Hackers kunnen hier online wellicht een stuk lastiger bij, maar als iemand je laptop steelt, dan heb je nog steeds een probleem. In deze gevallen is het raadzaam om de foto’s, net als in de cloud, te coderen. Hier zijn verschillende opties voor.

  • Voor Windows: Bitlocker. Dit is Microsofts ingebouwde oplossing.
  • Voor Mac: FileVault. Dit is de Apple-equivalent van Bitlocker.
  • Een externe encryptie-app die je gegevens voor je codeert. Hier kan NordLocker of een soortgelijke dienst je helpen.

Je kunt je hele harde schijf laten versleutelen, of specifieke ‘repositories’ creëren om gevoelige gegevens op te slaan. Dit zijn aparte mappen die op zichzelf versleuteld worden. Je kunt deze repositories dan als back-up op een USB-schijf zetten, zodat zelfs iemand met toegang tot je apparaat deze gegevens niet zomaar in kan zien.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat de optie die je selecteert, minimaal 256-bit Advanced Encryption Standard (AES) gebruikt. Zo blijven jij en je foto’s veilig.

Veilig foto’s versturen

Het versturen van foto’s via internet komt altijd met risico’s. Vooral met het versturen van expliciete foto’s is het aan te raden om voorzichtig zijn. De seksueel getinte foto’s kunnen onderschept worden door een hacker of verspreid worden door een ex. Volledig veilig sexten bestaat dus niet.

Zoals hierboven al beschreven is het verstandig om foto’s alleen te versturen via een app met end-to-end-encryptie. Hiermee voorkom je dat kwaadwillenden deze foto’s kunnen onderscheppen. De veilige chatapp Signal is hiervoor een goede keuze. Deze chatapp heeft een functie waarbij berichten na een bepaalde tijd automatisch verdwijnen. Ook Snapchat heeft deze functie.

Let op!

Bedenk je wel dat een screenshot snel is gemaakt, zelfs met deze veilige chatapps. Foto’s die je verstuurt via het internet blijven kwetsbaar. Denk daarom altijd goed na voordat je een foto deelt.

Heeft iemand expliciete afbeeldingen van jou online verspreid? Dan is het belangrijk om direct stappen te ondernemen om schade te beperken. In ons artikel over wraakporno geven we adviezen over dit onderwerp.

Conclusie

Onze privacy is van groot belang. Daarom is het belangrijk om je digitale foto’s goed te beschermen. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat anderen er niet met jouw persoonlijke kiekjes vandoor gaan.

Zodra je foto’s hun weg op het internet hebben gevonden, zijn ze in zekere zin altijd kwetsbaar. Door middel van goede encryptie en privacyinstellingen, kun je je toch tot op een zekere hoogte indekken.

Het allerbelangrijkste is echter om altijd goed na te denken vóór je privéfoto’s online met iemand deelt. Wees niet alleen behoedzaam voor hackers, maar bedenk ook wat de ontvanger van de foto mogelijk zou kunnen doen. Als het echt een gevoelige foto is, kun je die beter helemaal niet online delen.

Je foto’s beveiligen: veelgestelde vragen

Heb je een snelle vraag? Klik op je vraag in onze FAQ om het antwoord te zien. Staat die van jou er niet tussen? Stel hem dan in de reacties.

Hoe bescherm ik mijn foto's online?

Zodra foto’s online komen, heb je de veiligheid niet meer helemaal zelf in de hand. Denk daarom goed na voordat je een foto plaatst of deelt. Er zijn natuurlijk voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen, zoals:

  • Versleutel al je foto’s en bestanden, ook op je harde schijf.
  • Gebruik veilige, goede en unieke wachtwoorden.
  • Stel je privacyinstellingen op Facebook, Instagram en andere sociale media goed in.

Voor meer tips en uitleg, lees het artikel ‘Tips om je foto’s te beschermen‘.

Hoe stel ik tweestapsverificatie in op Instagram?

Tweestapsverificatie stel je gemakkelijk in op Instagram:

  1. Ga naar je profiel.
  2. Tik op de drie streepjes in de rechterbovenhoek en klik op ‘Instellingen‘.
  3. Ga naar ‘Beveiliging‘ en scrol naar ‘Aanmeldbeveiliging’.
  4. Kies ‘Tweestapsverificatie‘ en tik op ‘Aan de slag‘.
  5. Kies of je de verificatie via sms of via een verificatie-app wilt laten lopen.
  6. Voer de bevestigingscode in.

Er zijn nog meer stappen die je kunt zetten om je privacy op Instagram te beveiligen.

Kan iedereen mijn foto's zien op Facebook?

Als je Facebookprofiel op openbaar staat, kan iedereen je foto’s zien. Je kunt je profiel afschermen. Dit is hoe je dat doet:

  1. Ga naar de instellingen van je Facebook-account.
  2. Ga naar het tabblad ‘Privacy‘.
  3. Selecteer de optie ‘Vrienden‘ bij ‘Wie kan je toekomstige berichten zien?’.
  4. Verander de toegang van je eerdere posts door te klikken op ‘Eerdere berichten beperken‘ bij ‘Het publiek beperken voor berichten die je hebt gedeeld met vrienden van vrienden of openbaar?’.

Specifieke berichten privé maken is ook een optie. Lees ons uitgebreide artikel over de privacyinstellingen van Facebook voor meer handige tips!

Hoe bewaar ik veilig mijn foto's?

In plaats van je foto’s opslaan op Google Foto’s en iCloud kun je voor een veilige, ‘zero knowledge’-oplossing kiezen. Deze back-up diensten versleutelen al je gegevens tijdens het bewaren van je bestanden. Lees ons uitgebreide artikel ‘Tips om foto’s te beschermen‘ voor meer informatie.

Laat een reactie achter

1
reactie
  1. Jurgen

    Hierbij mijn cases met mijn hoofdvraag:
    Wat is een goede manier om mijn 'privé' foto's op een veilige manier op mijn telefoon te hebben.
    Ik wil niet dat:
    -Als ik aan iemand mijn telefoon geef dat hij of zij in mijn privé foto's kan kijken;
    -Als mijn telefoon gestolen wordt dat men het SD-kaartje uit kan lezen.
    Wat is dan de beste oplossing?

    Hier een verdere verdieping wat ik tot nu toe weet:
    Ik heb een Samsung S9. Over een tijdje een Samsung S10.

    Ik heb mijn 'privé foto's' op mijn NANO SD-kaartje staan, dat is gewenst vanwege de capaciteit, het interne geheugen van de telefoon is te klein voor mijn bestanden.

    De 'privé' foto's wil ik in een door pincode/wachtwoord beveiligde map op de telefoon hebben, op het SD-kaartje dus. Wanneer ik het SD-kaartje via op de computer aansluit wil ik dat ik daar ook diezelfde beveiligde map tegenkom, dus dat ik dan ook weer mijn wachtwoord moet intoetsen.

    De functie 'map verbergen' in de Samsung galerij is niet naar mijn wens, want als je het SD-kaartje dat in de computer drukt kun je alsnog de map met 'privé' foto's zien. Dat is ongewenst als het kaartje in verkeerde handen komt.

    De foto's in de 'beveiligde map' van Samsung zetten functioneert voor mij ook niet goed, de nadelen die ik dan ondervind:
    1. Het interne telefoongeheugen is te klein voor de hoeveelheid privé data die ik heb.
    2. De bestanden die in de 'veilige map' van Samsung staan, zijn niet zichtbaar op de computer, dus ik kan ze zo niet back-uppen.
    Bovenstaande houdt in dat als ik wil back-uppen eerst alle bestanden uit de veilige map moet verplaatsen naar een onbeveiligde map en dat ik dan pas kan back-uppen. Dit is voor mij te omslachtig.

    Wie kan mij vertellen welke app ik moet downloaden of hoe ik anders kan komen tot een oplossing zodat ik het volgende kan uitvoeren:
    De privé foto's wil ik in een door pincode/wachtwoord beveiligde map op de telefoon hebben. Wanneer ik het SD-kaartje via op de computer aansluit wil ik dat ik daar ook diezelfde beveiligde map tegenkom, dus dat ik dan ook weer mijn wachtwoord moet intoetsen.

    Als iemand een heel andere oplossing heeft die voldoet aan makkelijk back-uppen en beveiligd zijn als het SD-kaartje in handen komt is dat ook welkom.

Laat een reactie achter