Sinds 2008 publiceren biologen van natuurorganisaties en kennisinstellingen dagelijks twee berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur in Nederland op Natuurbericht.nl. Op 26 november 2015 is Natuurbericht.nl overgegaan naar Naturetoday.com. Nature Today heeft net als Natuurbericht het doel de samenleving te informeren over actuele gebeurtenissen in de natuur door gebruik te maken van:
- Resultaten uit bestaande ecologische monitoringprogramma’s;
- Aanwezige ecologische kennis bij natuurorganisaties en kennisinstellingen;
- Nieuwe programma’s en ICT-technologieën voor analyse, voorspelling en (live) visualisatie van gebeurtenissen in de natuur.
De visie van Nature Today is:
Door het publiek en specifieke doelgroepen continu en actief te informeren over actuele ontwikkelingen in de natuur wordt de verbondenheid met, kennis over en waardering voor de natuur versterkt en is men meer gemotiveerd om actief bij te dragen aan monitoring, beheer en behoud van natuur.
Nature Today houdt ons op de hoogte van de actuele gebeurtenissen in de natuur in Nederland en daarbuiten. Biologen geven ons dagelijks informatie over onder andere vlinders, zoogdieren, amfibieën, libellen, planten, zeedieren en vogels. Nature Today is voortgekomen uit Natuurbericht.
-
Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een plant- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de paling, de ooit alomtegenwoordige vis die zo zeldzaam is geworden dat de Chinese maffia betrokken is bij een heuse ‘glasalenoorlog’. Visserij is nu eens niet de grote boosdoener.
-
Niet alleen bijen en hommels, maar ook vogels ondervinden grote gevolgen van neonicotinoïden: een groep pesticiden die wordt gebruikt in de landbouw. Nieuw onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR), gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Ecology Letters, toont aan hoe ver de invloed van deze stoffen reikt.
-
Ondanks succesverhalen over groeiende aantallen sneeuwluipaarden, Europese bizons of berggorilla’s in het wild gaat het wereldwijd nog steeds slecht met de natuur. Uit het nieuwste internationale Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WWF) blijkt dat de populatiegroottes* van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen sinds 1970 gemiddeld met een schrikbarende 73% zijn gedaald.
-
Op zoek naar olifantenoren en witte paardenhaartaailingen in het bos.
-
Een groep natuurvorsers liep afgelopen zaterdag door een Goois natuurgebied op zoek naar paddenstoelen, toen ze tijdens het doorzoeken van een eikenbosje werden geconfronteerd met een groep Gewoon varkensoren. Er werden al aanstalten gemaakt om een exemplaar te plukken voor determinatie thuis, maar gelukkig kon de excursieleider net op tijd ingrijpen.
-
In de Loonse en Drunense Duinen speelt zich een succesverhaal af. Daar blijkt een van de zeldzaamste amfibieën van ons land, de kamsalamander, aan een opmars bezig te zijn. En dat terwijl deze soort sinds de jaren negentig op veel plekken in Nederland is verdwenen.
-
Roodbruine slanke amaniet nu te vinden en zwarte spechten hakken erop los.
-
Een recente pilotstudie toont aan dat de nesten van de Antilliaanse leguaan op Sint Eustatius door andere plant- en diersoorten worden gebruikt, bijvoorbeeld voor verkoeling, jacht en voortplanting. Dit benadrukt het belang van een gezonde leguanenpopulatie voor de bredere Caribische ecosystemen en soorten.
-
Dit jaar zal Vogelbescherming Nederland voor de derde keer de Gouden Leeuwerik uitreiken. Ze is hiervoor op zoek naar mensen die zich vol passie inzetten om vogels te behouden op het akkerland. Nominaties voor deze prijs kunnen tot en met 30 oktober aangemeld worden via de website.
-
Vinken beginnen aan hun trektocht, maar rietvinken blijven waar ze zijn.