Nieuws en andere (soms wat gedateerde) berichten.

Leeuwarden, 1 maart 2023 - Het is nu echt zover: ik ben daadwerkelijk gestart met mijn fotografieproject van de tuinen in en rond het Medisch Centrum Leeuwarden. Het projectgebied wordt begrensd door de Henri Dunantweg, de Aldlânsdyk, de Oostergoweg en de Borniastraat. Binnen dit gebied bevinden zich ook andere zorg- en medische instellingen, zoals Noorderbreedte, Revalidatie Friesland en Sanquin.

Leeuwarden, 15 februari 2023 - Nu de winter op zijn eind lijkt te lopen en steeds meer sneeuwklokjes en andere bolgewassen beginnen te bloeien begint het bij mij weer te kriebelen. Ik krijg er zin in om het fotograferen van tuinen weer op te pakken.

Vanmiddag maakte ik al een fotorondje bij het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Een ziekenhuis met prachtige tuinen, zowel rond het ziekenhuis als met binnentuinen. Nu nog vrij kaal, maar binnenkort weer groen en fleurig.

Groen in en rond ziekenhuizen bevordert het herstelproces, zoals te lezen is in het artikel 'Sneller uit het ziekenhuis door groene omgeving'. Op de website van Nature for Health lees je meer over 'De kracht van natuur voor mens, gezondheid en maatschappij'.

Kruiend ijs bij het haventje van Laaxum (Laaksum) aan het IJsselmeer.
Kruiend ijs bij het haventje van Laaxum (Laaksum) aan het IJsselmeer.
Nu de vorstperiode achter de rug is kunnen we weer genieten van indrukwekkend kruiend ijs, zoals te zien is op deze foto, die ik op 9 januari 2011 maakte bij het haventje van Laaxum (Laaksum) aan het IJsselmeer. Inmiddels schuiven de ijsschotsen op het IJsselmeer de Afsluitdijk op.
Foto van lege tuinbouwkassen in winters Sexbierum.
Foto van lege tuinbouwkassen in winters Sexbierum.

Sexbierum, 11 februari 2021 - De lege tuinbouwkassen staan er verstild bij in een winters Sexbierum. Zodra de temperaturen oplopen en de sneeuw en het ijs zijn verdwenen zullen de kassen weer worden beplant met tomaten, komkommers, paprika's of andere glastuinbouwgewassen.

Holwerd, 9 februari 2021 - Veerboot Sier van Wagenborg Passagiersdiensten vaart langzaam door de ondiepe vaargeul vanaf Ameland naar de veerdam bij Holwerd. Om 14:00 uur, kort na aankomst, vertrekt de veerboot met een beperkt aantal passagiers terug naar Ameland.

Vanwege de ijsgang in de Waddenzee zijn de sneldiensten naar en van de Waddeneilanden deze week komen te vervallen. De oostenwind zorgt bovendien voor een verlaagde waterstand in de Waddenzee, waardoor ook de langzame veerboten weinig ruimte hebben om in de smalle vaargeulen te kunnen manoeuvreren.

Meer foto's in de map 'Holwerd' in mijn beeldbank.

Foto van ijsvlakte in de Waddenzeen bij Zwarte Haan
Foto van ijsvlakte in de Waddenzeen bij Zwarte Haan

Zwarte Haan, 9 februari 2021 - Een groot deel van de zoute Waddenzee is tijdens de huidige koudegolf bevroren. De immense ijsvlakte bij Zwarte Haan reikt zover het oog kan zien. Zelfs de uitwateringsgeul van het H.G. Miedemagemaal is bevroren. Om de ijsvloer in het binnendijkse land te beschermen is het gemaal tijdelijk buiten werking. Aan de horizon is de vuurtoren van Ameland een duidelijk herkenningspunt.

Meer foto's in de map 'Zwarte Haan' in mijn beeldbank.

Winterse Waddenzee bij Roptazijl
Winterse Waddenzee bij Roptazijl

Roptazijl, 8 februari 2021 - Een winterse Waddenzee bij het gemaal Ropta bij Roptazijl (nabij Harlingen). De Waddenzee raakt tijdens deze strenge vorstperiode al aardig bevroren. Drijfijs verzamelt zich bij de uitwatering van het gemaal en langs de Friese Waddenzeedijk.

Vanwege de snel toenemende ijsgang in de Waddenzee hebben de rederijen Doeksen en Wagenborg Passagiersdienst de sneldiensten naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog laten vervallen tot en met 17 februari.

Eendenkooi 'Keegstra', Dykshoarne bij Ezumakeeg.
Eendenkooi 'Keegstra', Dykshoarne bij Ezumakeeg.

Sexbierum, 4 februari 2021 - Vandaag ontving ik uit handen van auteur Gerard Mast zijn nieuwe tweedelige boek 'Eendenkooien in Fryslân 1450 - 2015'. Het indrukwekkende boek bevat (op pagina 471) deze door mij gemaakte luchtfoto van de eendenkooi 'Keegstra' bij Ezumakeeg.

Dit standaardwerk geeft in 1300 pagina's een encyclopedisch overzicht van alle ruim 400 eendenkooien die Friesland in de afgelopen vijfeneenenhalve eeuw heeft gekend. Gerard Mast heeft alle relevante aspecten van het fenomeen eendenkooi beschreven, waaronder de bloeiperiodes in de zeventiende en achttiende eeuw, de geografische ontwikkelingen – bijvoorbeeld in relatie tot landgoederen –, een verificatie van oude benamingen.

Cassete met boeken

Hij beschrijft de werkprocessen, de bouwmaterialen en gereedschappen. Alle aspecten van de eendenkooien heeft hij gekwantificeerd, zoals de vangstgegevens en prijzen van gevangen vogels en eieren op de afzetmarkten.

Deze veelzijdige studie bevat ook een sociologische analyse, over benamingen en familienamen, en beschrijft de eendenkooien als cultureel erfgoed, van heraldiek, dorpswapens en dorpsvlaggen, tot spreekwoorden en gezegden. Eendenkooien is ruim geïllustreerd met kaarten, grafieken en foto’s.

Gerard Mast was gedurende een belangrijk deel van zijn werkzame leven in dienst Staatsbosbeheer. De uitgave kwam tot stand in samenwerking met de Eendenkooi Stichting.

Waarmee mag ik u van dienst zijn?

Meindert van Dijk

  • Een professionele foto voor uw website, een boek, een magazine of een ander informatiemedium?
    Of als kunstwerk aan uw muur?
  • Een ontspannende en inspirerende Natuurfotowandeling in een schitterend natuurgebied?
  • Informatie over mijn interessegebieden, zoals fotografie, natuur, milieu, tuinieren, wandelen en reizen?

Belangstelling? Mail of bel mij!
Tel. 06-46264523

Meindert van Dijk
Fotograaf | Natuurgids

  Waddengoud logo
   
  Logo Nature First
   
   
  Pictoright logo
   
Join me on PhotoShelter
 
Protected By Pixsy
 

This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org

Ga naar boven