Leeuwarden, 1 maart 2023 - Het is nu echt zover: ik ben daadwerkelijk gestart met mijn fotografieproject van de tuinen in en rond het Medisch Centrum Leeuwarden. Het projectgebied wordt begrensd door de Henri Dunantweg, de Aldlânsdyk, de Oostergoweg en de Borniastraat. Binnen dit gebied bevinden zich ook andere zorg- en medische instellingen, zoals Noorderbreedte, Revalidatie Friesland en Sanquin.

Met het fotoproject wil ik de belangen benadrukken van groen en natuur in en rond ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Niet alleen voor patiënten, maar ook voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners.

Zelf ondervond ik als patiënt veel steun aan mijn uitzicht op een fraaie binnentuin toen ik in het voorjaar en zomer van 2018 wegens acute leukemie was opgenomen op verpleegafdeling Z, de Hematologische Intensive Care (HIC) in het MCL. Vanuit mijn isolatiekamer kon ik de bloeiende bomen, struiken en planten zien en fotograferen. De vogels die tijdens deze erg warme lente- en zomerperiode de tuin bezochten vormden voor mij dankbare foto-objecten. Door het raam fotografeerde en filmde ik ze terwijl ze dronken uit de geplaatste waterschaal en hierin badderden. Ik beschouwde mijn kamer als luxe vogelkijkhut. Lees meer hierover in mijn blogbericht 'Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut in mijn blog 'Leukemie is NIET leuk'.

Dankzij de zware chemobehandelingen, intensieve bestralingen en stamceltransplantatie gaat het nu gelukkig weer heel goed met mij. Gelukkig was voor mij in het buitenland een geschikte stamceldonor beschikbaar, een 100% match! Zonder deze donor had ik de acute leukemie waarschijnlijk niet overleefd. Naast mijn stamceldonor ben ik mijn hematologen en verpleegkundigen in het MCL en UMCG (waar mijn stamceltransplantatie plaatsvond) erg dankbaar.

Het fotografieproject is eind februari 2023 gestart en heeft een looptijd van een jaar. Tijdens dit project worden de tuinen gedurende alle seizoenen gefotografeerd. Ik hoop de resultaten van dit fotografieproject in de loop van 2024 in een fraai boekwerk(je) te kunnen presenteren. Zo mogelijk op 19 juli, de datum waarop ik de levensreddende stamcellen van mijn stamceldonor kreeg toegediend.

Dr. Jolanda Maas van de Vrije Universiteit Amsterdam geeft op de website 'Groene Gezonde Ziekenhuizen' meer informatie over haar onderzoek over de belangen van groen in en rond ziekenhuizen. Op de website 'Natuurvoormensen' biedt prof. Agnes van den Berg ook veel informatie over de door haar onderzochte relatie tussen natuurbeleving en gezondheid.

Bekijk in mijn beeldbank de fotogalerieën van het Fotoproject Tuinen Medisch Centrum Leeuwarden (MCL).

Wil je meer weten over mij als natuur- en groenfotograaf? Hier vind je meer informatie: https://www.meindertvandijk.nl/groenfotografie.