Volop tijd en gelegenheid om te fotograferen

Misschien herkent u het wel. Tijdens natuurexcursies in natuurgebieden wil ik graag foto's maken. Van een schitterend landschap, van een fraaie bloem of van een insect op de grond. Nadat ik de foto's heb gemaakt zijn de andere deelnemers aan de excursie vaak al tientallen meters verder. Steeds nadat ik mijn foto's heb gemaakt moet ik mij haasten om de groep in te halen, waarna het verhaal van voren af aan begint. Ik wil weer een foto maken van...etc.

Ik begrijp het wel, de boswachters, natuurgidsen en excursieleiders willen deelnemers graag binnen relatief korte tijd zoveel mogelijk laten zien en vertellen. 'Treuzelende' fotograferende natuurliefhebbers worden daarom niet altijd gewaardeerd.

Excursie Rottumeroog

Ik ervoer dat heel sterk toen ik eens deelnam aan een excursie naar het beperkt toegankelijke eilandje Rottumeroog in de Waddenzee. Eerst een eind varen met de boot, wachten tot het laag water was, vervolgens over de drooggevallen zandplaten naar het eiland wandelen. Op het eiland zelf moesten we vooral bij elkaar en de excursieleider blijven volgen. In verband met de opkomende vloed moesten we op tijd over de zandplaten terug lopen naar de boot. Het opkomende water houdt immers geen rekening met excursiedeelnemers die op hun gemak de prachtige natuur op de Engelsmanplaat willen fotograferen. Hoewel de excursie zelf erg interessant was miste ik de mogelijkheid om daar rustig te kunnen fotograferen.

Rustig fotograferen tijdens excursie

De Natuurfotowandelingen beschouw ik daarom als een tegenhanger van deze 'haastexcursies'. Tijdens de Natuurfotowandelingen krijgen de deelnemers namelijk ruimschoots de tijd en gelegenheid om te fotograferen. Het maakt niet uit of zij een geavanceerde spiegelreflexcamera met tal van lenzen hebben of een eenvoudige compactcamera of smartphone. Tijdens de wandelingen besteden we vooral aandacht aan het opnieuw leren zien van onderwerpen. Vooral het zien op een andere manier dan 'normaal'.

Het kan handig zijn om een statief mee te nemen. Klein of groot is minder van belang. Wel moet de camera erop passen. Verder is kleding gewenst die tegen een stootje kan. In enkele gebieden zijn stevige schoenen of zelfs (waterdichte!) laarzen noodzakelijk.

Belangstelling? Mail of bel mij!

Historie

Na een burn-out in 2001 koos ik ervoor om zoveel mogelijk leuke dingen te doen, zowel in mijn werk als privé. Minder werkdruk en stress en meer genieten van het leven. Het begrip Natuurfotowandelingen bedacht ik in 2004 als een samentrekking van mijn passies: de natuur, de fotografie en het wandelen. Inmiddels hebben de Natuurfotowandelingen landelijke bekendheid gekregen.

Voor wie?

De Natuurfotowandelingen zijn bedoeld voor:

  • natuurliefhebbers
  • natuurfotografen (zowel beginnend als gevorderd)
  • mensen die het erg druk hebben en graag tot rust willen komen
  • gezinnen, famiilies, verenigingen, bedrijven (als groepsuitje)
  • hotels, conferentiecentra, campings en bungalowparken, als (groeps)activiteit voor hun gasten.

Tijdens de wandelingen krijgen de deelnemers informatie over de natuur en het landschap en tips hoe zij met uw eigen camera of smartphone betere natuur- en landschapsfoto's kunnen maken. De nadruk van de Natuurfotowandelingen ligt op de natuurbeleving en het genieten van de natuur en het landschap.

Onthaasten en Genieten

De Natuurfotowandelingen zijn erg geschikt om te onthaasten. De deelnemers kunnen genieten van de natuur, het landschap, de rust en de ruimte. Niet in een ver buitenland, maar in ons eigen Nederland. Het wandeltempo ligt laag zodat men voldoende tijd en gelegenheid heeft om rustig te fotograferen. Overigens kan men ook deelnemen zonder een camera mee te nemen.

Gezond

Bewegen in de natuur zorgt voor minder stress, een lagere bloeddruk én de aanmaak van gelukshormonen. De natuur heeft een positieve werking op de gezondheid, aldus Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving in Groningen, gespecialiseerd in onderzoek naar natuur en gezondheid. Wandelen en natuurfotografie zijn vormen van beweging, waarbij de natuurbeleving goed kan worden ervaren.

Belangstelling? Mail of bel mij!

 Meer informatie