Als zelfstandig tuinfotograaf verzorg ik de tuinfotografie en groenfotografie voor zowel particulieren als voor tuinarchitecten, hoveniers en andere bedrijven in de tuinbranche. Ik breng tuinen en groenvoorzieningen bij woningen, kantoren en bedrijfspanden in beeld, maar ook grotere kasteeltuinen, landschapstuinen en landschapsparken.

De tuinen kunnen worden gefotografereerd direct nadat de aanleg is voltooid, maar ook wanneer de tuinen op hun mooist zijn. Over het algemeen geven de tuinfoto's een indruk van de schoonheid van de tuinen en hun begroeiing. Hiermee is tuinfotografie en groenfotografie te vergelijken met natuurfotografie en landschapsfotografie.

Tuinfoto's geven een gevarieerd overzicht van de tuin als geheel, de structuur, de beplanting en van details als bloemen en kunstvoorwerpen.

Het kan interessant zijn om in elk seizoen tuinfoto's te maken. In de lente, de zomer, de herfst en de winter toont een tuin steeds weer anders. En is in elk seizoen vaak op een andere, bijzondere wijze aantrekkelijk.

Werkwijze

Voor een geslaagde fotoreportage van uw tuin of van de door u aangelegde tuin hanteer ik de volgende werkwijze:

 • Briefing vooraf
  Voorafgaand aan het uitvoeren van de opdracht verdiep ik mij in de te fotograferen locatie. Hoe ziet de tuin eruit? Wat zijn opvallende kenmerken? Zijn er storende elementen die buiten beeld moeten blijven?
  In een persoonlijk gesprek met u inventariseer ik wat uw specifieke wensen zijn. Waar moeten de foto's voor worden gebruikt? Hoeveel foto's wilt u hebben? Heeft u een voorkeur voor liggende foto's of juist staande foto's? Maar ook: wilt u een eenmalige fotoreportage of een beeldverslag over een langere periode of tijdens elk seizoen?
  Wat de kosten betreft maken we afspraken of ik op basis van een uur- of dagtarief werk, of per afgenomen foto met een minimum van een x-aantal foto's.
 • Moment van fotograferen
  De datum van het maken van de tuinfotoreportage stem ik met u af. Ik geef daarbij aan wat mijn voorkeuren en suggesties zijn. Zo fotografeer ik bij voorkeur niet bij aanhoudende regenperioden, maar evenmin bij felle zonneschijn (die voor harde schaduwen kunnen zorgen). Ook kan het gewenst zijn om een pas aangelegde, maar nog wat kaal ogende tuin niet direct bij oplevering te fotograferen, maar een aantal maanden later, wanneer planten wat meer zijn gegroeid en bloemborders in volle bloei staan.
 • Overzicht vs detail
  Van de te fotograferen tuinen maak ik - zoveel mogelijk vanaf een stevig statief - zowel overzichtfoto's als detailfoto's. Ook varieer ik in hoogte van laag bij de grond tot  wel enkele meters hoogte. Ik maak daarbij dan gebruik van een hoogtestatief. Bij het fotograferen van grote kasteeltuinen en landschapsparken kan ik ook vanuit een Cessna de mooiste luchtfoto's maken.
 • Styling
  Voor de mooiste tuinfoto's adviseer ik om de tuin op orde te hebben: opgeruimd en zonder storende elementen. Denk - indien gewenst - ook aan de styling van de tuin. Luxe loungeterrassen met barbecue of houtkachel en gezellige zithoekjes met een vaas fleurige bloemen zijn enkele suggesties, waarmee een tuin sfeervol kan worden aangekleed.
 • Selectie en levering van de foto's
  Tenzij anders wordt overeengekomen plaats ik de gemaakte foto's in een afzonderlijke map in mijn beeldbank, van waaruit u een keuze kunt maken uit de beschikbare foto's. U krijgt de geselecteerde foto's hetzij rechtstreeks vanuit deze beeldbank, hetzij via WeTransfer toegestuurd. De foto's zijn in hoge resolutie, dus geschikt voor alle communicatie- en publicatieuitingen (zoals drukwerk, wanddecoratie, websites en nieuwsbrieven).

Publicaties

De tuinfoto's, bloemenfoto's en plantenfoto's kunnen worden gebruikt in privé-fotoalbums. Ze zijn echter ook geschikt voor publicaties in boeken, rapportages, verslagen, magazines, brochures, folders, catalogi en op websites. Zie 'publicaties' voor een overzicht van publicaties waarin mijn foto's afgelopen jaren zijn gepubliceerd.

Mijn beeldbank bevat een hoofdcategorie 'Tuinen' met een groeiend aantal fotomappen van uiteenlopende soorten tuinen.

Groene genen - groene vingers - groene camera

De grote belangstelling voor tuinen, bloemen en planten heb ik geërfd van mijn (groot)ouders. Mijn moeder komt uit een geslacht van bloemen- en plantenkwekers, bloemisten en hoveniers in de Bollenstreek. Met veel genoegen zwierf ik reeds als kind door de kassen en tuinen van mijn grootvader, Abraham (Bram) van der Kwaak, die met zijn twee zonen - Leen en Bram - zijn bedrijf aan de Rusthofflaan in Sassenheim had.

De kassen, waar ooit de bekende planten- en tuinboekenschrijver Wim Oudshoorn ook een hoekje had voor het kweken en fotograferen van planten.

Mijn grootvader nam mij regelmatig mee met het afleveren van bestelde bloemstukken in z'n Volkswagenbusje. De bezoeken aan de bloemenveiling in Aalsmeer waren voor mij telkens weer een feest. Indrukwekkend vond ik de grote hallen met karrenvrachten vol bloemen en planten. Glunderend zat ik met mijn opa (met zijn eeuwige sigaar in z'n mond) in de bankjes voor de grote ronddraaiende veilingklok.

Hoewel ik het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen erg leuk vind, beperk ik mij tegenwoordig tot het fotograferen hiervan.