Volgens Wikipedia is 'Architectuurfotografie' het fotograferen van bouwwerken en door de mens gecreëerde omgevingen. Architectuurfotografen proberen hun onderwerp zo accuraat mogelijk weer te geven en tegelijkertijd een mooi beeld te maken.

Typisch aan architectuurfotografie is het gebruik van een gecontroleerd perspectief: verticale lijnen worden parallel gehouden. De vertekening die normaal optreedt wanneer een foto gemaakt wordt vanuit een lagere (of hogere) positie, probeert men te voorkomen of weg te werken. Convergentie van parallelle lijnen kan vermeden worden door het brandvlak van de camera loodrecht op de grond te positioneren. Dat kan aan de hand van een technische camera, een tilt-shiftobjectief of nabewerking (zoals digitale beeldbewerking).

Traditioneel wordt een diepe scherptediepte gehanteerd, zodat zowel de voorgrond als de achtergrond scherp in beeld komen. Architectuurfotografie omvat het fotograferen van zowel exterieurs als interieurs.

Afgelopen jaren heb ik - vanuit uiteenlopende disciplines en met veel plezier - een ruime ervaring opgedaan met architectuurfotografie.

Beeldbank

De Beeldbank bevat inmiddels een groeiend aantal architectuurfoto's. De architectuurfoto's kunnen worden gebruikt in boeken, rapportages, verslagen, magazines, brochures en folders, maar ook op websites. Zie 'publicaties' voor een overzicht van publicaties waarin mijn foto's afgelopen jaren zijn gepubliceerd.

Graag ben ik u als architectuurfotograaf van dienst voor het leveren van archieffoto's of het uitvoeren van fotografie-opdrachten.