Groepsfoto met ondertekende intentieverklaring 'Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied'

ZWARTE HAAN, 29 oktober 2016 - Door nachtelijke verlichting staat de duisternis onder druk in het Waddengebied. Daarom trokken meer dan veertig partijen nu aan de noodrem. Zij willen een Darksky Werelderfgoed Waddengebied. Duisternis moet een kernkwaliteit blijven van het Waddengebied en duisternis moet een unieke belevenis worden van Werelderfgoed Waddenzee: dé plek waar je nog écht kunt genieten van het volledige spectrum aan nebula’s, sterren en planeten.

De 43 partijen (De Waddenprovincies, de Waddeneilanden en -gemeenten, Rijkswaterstaat, Ministerie van EZ, natuurorganisaties, De Waddenzeehavens en Nationale Parken Waddengebied) ondertekenden op zaterdagavond 29 oktober, tijdens de Nacht van de Nacht, de intentieverklaring om te komen tot een Darksky Werelderfgoed Waddengebied. Het is voor het eerst dat zoveel partijen samenwerken om duisternis als landschappelijke kwaliteit te beschermen en waar mogelijk uit te bouwen. Onder de vlag van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee gaan zij de lichtuitstoot in het Waddengebied verder terugdringen.

Het is belangrijk dat zoveel partijen hier hun schouders onder willen zetten. Duisternis bescherm je niet alleen; het vraagt om samenwerking met partijen die van licht afhankelijk zijn voor de bedrijfsvoering of verantwoordelijkheid dragen voor veiligheid van medewerkers en inwoners. De kracht van deze verklaring schuilt in de afgesproken gezamenlijke aanpak.

Wandeling op de Waddenzeedijk bij Zwarte Haan tijdens de ondertekening van de intentieverklaring Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied.

Na de zonsondergang wandelen de genodigden over de Waddenzeedijk terug naar Zwarte Haan, waar de ondertekening zal plaatsvinden.

Ondertekening op Zwarte Haan

De ondertekening is aangejaagd en begeleid door het Programma naar een Rijke Waddenzee en stichting Feel the Night. Het vond plaats op Zwarte Haan. Dit kleine plaatsje in Friesland ligt precies op de helft van het Nederlandse Waddengebied. Het is bovendien het beginpunt van de noordelijkste aanlooproute voor de Europese pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

En het is één van de weinige plekken in Nederland aan de vaste wal waar je nog een relatief ongestoorde blik kunt werpen op de sterrenhemel. Wanneer heeft u voor het laatst een vallende ster gezien? Bij een heldere hemel zie je in het Waddengebied als snel zo’n 50 keer meer sterren dan in de Randstad, één van de meeste verlichte gebieden ter wereld.

Onthaasten

De bewustwording over lichtuitstoot tijdens de nacht en de nadelige effecten daarvan op mens en dier worden steeds groter. Vleermuizen gaan bijvoorbeeld minder eten zoeken door te weinig duisternis. En mensen kunnen veel beter ‘onthaasten’ wanneer het kunstlicht afneemt. Daarnaast wordt het nachtelijk donker ook steeds meer gewaardeerd als landschappelijke kwaliteit. Duisternis is door de eeuwen heen een inspiratiebron geweest voor muzikanten, dichters en kunstenaars.

RemoliNo Wereldmuziekgroep

Skaad oer it Waad

Wereldmuziekgroep RemoliNo, bestaande uit Herman Peenstra (accordeon), Carel van Leeuwen cello) en Marcel Prins (viool), gaven op de Waddenzeedijk bij Zwarte Haan en in Restaurant De Zwarte Haan alvast een voorproefje van hun nieuwe compositie 'Skaad oer it Waad'. 'Skaad oer it Waad' (Fries voor 'Schaduw over het Wad'), gecomponeerd door Herman Peenstra, is geïnspireerd door de nacht. De muziek in deze 16-delige nachtsuite is betoverend en filmisch, een bijzondere mix van klassiek, minimal en folk. 'Skaad oer it Waad' brengt je in een andere wereld. Er ontstaat een sfeer waardoor je als publiek los komt van de muziek en de geheimen van de nacht beleeft. Op donderdag 3 november 2016 is de wereldpremière van 'Skaad oer it Waad' in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

Concrete maatregelen

De eerste vervolgactie na ondertekening van de intentieverklaring is dat bij elke partij een lichtdeskundige langskomt om 'quickwins' te realiseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om een betere afweging waar licht wel en niet nodig is, om het installeren van dim- en/of sensorlicht en kennisuitwisseling om bewustwording te vergroten. Verder is het Nederlandse Waddengebied ook genomineerd als “mooiste natuurgebied van Nederland”. Donkerte is één van de belevingsaspecten die bij winst in de publieksverkiezing ook in dit kader verder wordt gepromoot.

Rijke Waddenzee

Het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) is een samenwerkingsverband van overheden, natuurorganisaties en gebruikers van het Wad. PRW heeft het afgelopen jaar het proces rondom de intentieverklaring begeleid en aangejaagd. Stichting Feel the Night is één van de grondleggers van het idee van een breedgedragen Dark Sky Waddengebied. Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied past in het gezamenlijke streefbeeld van een Rijke Waddenzee om meer duurzaam toerisme te creëren en zuiniger om te gaan met energie.

Bron: Programma naar een Rijke Waddenzee (https://rijkewaddenzee.nl/)

Fotoreportage

De door mij gemaakte fotoreportage van de activiteiten tijdens en rond de ondertekening van de intentieverklaring is te vinden in mijn beeldbanken op:

  • PhotoShelter (voor publicatiedoeleinden)
  • Oypo (voor bestellen van afdrukken en downloads voor privégebruik)

Meer lezen

FACEBOOK

TWITTER