Luchtfoto van Ropta State met Roodbaard tuin bij Wijnaldum

Vanochtend ontving ik van uitgeverij de HEF publishers het boek ‘Er stond een vrouw in de tuin’ van Anne Mieke Backer met daarin (op pag. 458) een door mij in 2003 gemaakte luchtfoto van Ropta State bij Wijnaldum (tussen Harlingen en Sexbierum). Op de foto is de in 1832 door Lucas Pieters Roodbaard ontworpen tuin te zien. De tuin is gerestaureerd door Elly de Boer en Els van der Laan van Bureau Noordpeil.

Boek 'Er stond een vrouw in de tuin'

Afbeelding van de cover van het boek 'Er stond een vrouw in de tuin'

'Er stond een vrouw in de tuin' is één lange, verhalende wandeling door de Nederlandse tuingeschiedenis, waarbij de vrouw als gids is gekozen. Het boek laat zich omgekeerd ook lezen als een levendige geschiedschrijving van de vrouw vanuit het perspectief van de tuin.

Het boek gaat niet alleen over vrouwelijke tuin- en landschapsarchitecten, maar evengoed over naamloze boerinnen die hun kennis van bloemen en planten doorgaven aan hun dochters, over prinsessen en rijke grootgrondbezitsters die het landschap naar hun hand zetten, pioniersters met tulpenbollen, burgerdames en zelfs hoeren die in de groene beschutting van parken hun diensten aanbieden.

Als tuinliefhebber en tuinfotograaf ben ik zeer onder de indruk van dit schitterende, zeer uitgebreide en vlot leesbare naslagwerk met maar liefst 640 pagina's en tal van foto's en andere illustraties.