Schaatsen Elfstedentochtroute bij Getswerderzijl (tussen Harlingen en Franeker)

SEXBIERUM, 11 februari 2017 - Vandaag precies 5 jaar geleden vond na de laatste Elfstedentocht bijna opnieuw een Elfstedentocht plaats.Vanwege de weer- en ijsomstandigheden werd de schaatselfstedentocht op het laatste moment afgeblazen. Het was na de allerlaatste Elfstedentocht op 4 januari 1997 de laatste keer dat het ijs zo dik was dat de spectaculaire schaatstocht bijna tóch gereden zou worden.

Volgens het bestuur van de Vereniging Friesche Elf Steden was het ijs op een flink aantal plaatsen te dun, waardoor het onverantwoordelijk was om de 16.000 deelnemers er overheen te laten rijden. Daardoor ging de stekker uit de Elfstedentocht 2012.

Het AD schreef dat het besluit een streep te zetten door de Elfstedentocht is terecht geweest. Dat bevestigden toerrijders die zaterdag 11 februari 2012 tóch de Tocht der Tochten hebben gereden op de site van Omrop Fryslân. 'De helft van de rijders zou dood zijn neergevallen.'

Op de foto rijden de schaatsers onder schitterende weersomstandigheden (zonnig weer en vrijwel geen wind) vanuit Harlingen over de Ried (ook wel Sexbierumervaart genoemd) langs Sexbierum richting Franeker. Bij Getswerderzijl moet men klunen om aan de andere kant van de weg verder te kunnen schaatsen. (Foto: Meindert van Dijk)

Lees ook: